Wie ben ik

Mijn naam is David van der Meer. Ik was in mijn jonge jaren zo’n jongen die met het gereedschap van pa zijn brommer twee keer per maand uit elkaar haalde, gewoon omdat dat leuk was en je wilde weten hoe het allemaal werkte maar natuurlijk ook om net iets sneller te kunnen gaan. Het was toen al duidelijk dat het werkzame leven raakvlakken met techniek moest hebben.

Na eerst de H.A.V.O te hebben afgerond werd ik aangenomen bij de TU Delft en maakte als leerling instrumentmaker kennis met alle conventionele verspaningstechnieken. Vervolgens verhuisde mijn werkzaamheden naar het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf in Oegstgeest. Een jaar werkte ik als zelfstandig instrumentmaker en volgde in de avonduren de voortgezette opleidingen voor machinaal verspaner. De elf jaren die volgde werkte ik in diverse functies bij het tegenwoordige FMI Medisch te Schiedam, toen nog Instrumek genaamd. Het bedrijf werk geleid door Jos Fransen en Andre Hogeling, beiden bevlogen instrumentmakers en opgeleid aan de Leidse Instrumentmakers school.

Vanwege de bedrijfsbrede drive, steeds te zoeken naar methoden en technieken om het onmogelijke mogelijk te maken zijn deze elf jaar een karaktervormende periode voor mij geweest. Het was ook hier dat ik voor het eerst in aanraking kwam met langdraaitechniek . Samen met een collega zetten wij de eerste stappen in deze voor ons tot dan toe onbekende techniek waarbij we een deel van de kennis die we hadden over draaien en frezen overboord konden zetten. Al snel werd duidelijk dat de Tornos ENC 167 met Fanuc besturing ongekende mogelijkheden had. We konden complexe producten in een productiegang compleet afmaken en er konden veel meer spiluren gemaakt worden.

Daarna volgde een periode waarin ik leidinggevende functies bekleedde bij Instrumek Schiedam, Mogema  t’Harde en Larsen&Buhl Zeewolde. Bij Larsen&Buhl kwam ik door omstandigheden weer terug in het langdraaivak en wist ik dat dit het werk is dat mij de meeste voldoening geeft.

Met Larsen&Buhl nog steeds als goede klant en alle opgedane kennis startte ik in 2017 Swiss Type Support. Een bedrijf dat niet alleen producten maakt maar ook graag kennis deelt met collegabedrijven. Ik hoop op deze manier mijn steentje bij te dragen aan het behoud van de langdraaitechniek binnen de Nederlandse maakindustrie.

 

Opleidingen

  • 2005 – H.T.S. Technische Bedrijfskunde, Haagse Hogeschool.
  • 2001Praktijkopleider in de metaal SOM
  • 1996Programmeur, Verspaner rond en vlak, SOM, werkgever Instrumek Schiedam
  • 1995Vakbekwaamheid voor het metaalbewerkingsbedrijf SOM
  • 1995Bedrijfsvoering in de metaalnijverheid, SOM
  • 1994Voortgezette opleiding SOM Machinaal Verspaner rond en vlak, werkgever: Marine Elektronisch en optisch bedrijf
  • 1993 Instrumentmaker via SOM, werkgever: TU Delft faculteit Electrotechniek
  • 1992 Basis cursus geometrische meettechniek, SOM
  • 1990HAVO Ashram College, Alphen aan den Rijn

Cursussen

  • 2013Niveau 1 TIG lassen
  • 2013Niveau 2 TIG lassen
  • 2001BHV Nederlands bureau brandweerexamens
  • 2000Praktische basistraining leiding geven
  • 2000CNC programmierer fur Traub drehmachinen TNL 12/7

Werkervaring

Larsen& Buhl, Zeewolde 2009 tot 2017
Werkzaam in diverse functies: Bedrijfsleiding, Werkvoorbereiding, ontwikkeling medische klanten en ontwikkeling langdraai-afdeling Citizen M32, Citizen M16, L20 VIII.

Mogema, t’ Harde 2007 tm 2008
Productieleider verspaning (40 FTE), hoofdtaken planning productievoortgang en verbetertrajecten

Instrumek, Schiedam 1995 tm 2006
Gestart als CNC draaier, programmeur klein werk, CNC draaier programmeur groot werk, opstarten CNC langdraai afdeling Tornos Bechler ENC 167, Traub TNL 12/7, groepsleider CNC draaien, Proces order coördinator, Productiemanager 80FTE.

Marine elektronisch en optisch bedrijf 1994
Werkzaam als zelfstandig instrumentmaker